sunmax_logo
zdrowo

Vitamina D- „Vitamina Soarelui”

Nivelul adecvat de vitamină D este extrem de important pentru sănătatea noastră. Majoritatea cetăţenilor europeni suferă de deficienţa vitaminei D, mai ales în timpul toamnei şi iernii, atunci când radiaţiile UV ajung pe pământ într- o măsură limitată. Cercetările ştiinţifice au dovedit că un nivel adecvat de vitamină D are un efect pozitiv asupra sănătăţii noastre.

  • Menţinerea sistemului osos: previne osteoporoza şi rahitismul
  • Reduce riscul bolilor de inimă, inclusiv infarctul miocardic, hipertensiune arterială
  • Un remediu pentru sănătatea noastră mintală, un antidepresiv în perioada schimbărilor sezoniere şi îmbunătăţeşte starea de spirit.
  • Reduce riscul unor forme de cancer, cum ar fi: cancerul colorectal, de prostată şi de sân. În cazul infecţiilor sau a gripei, riscul de îmbolnăvire scade cu până la 90%.
  • Prevenirea bolilor autoimune, inclusiv scleroza, diabetul de tip 1 şi artrita reumatoidă.
  • Previne bolile de piele, inclusiv psoriazisul

Expunerea corespunzătoare la soare (ultraviolete) este extrem de importantă pentru noi. 90% din această vitamină este sintetizată la nivelul pielii, cu ajutorul luminii solare. Doar 10% din cantitatea de vitamină D, obţinem printr- un regim alimentar adecvat. Din cauza climei şi poziţiei geografice, în special toamna şi iarna, când razele ultraviolete (UVB) nu sunt atât de intense, sinteza vitaminei D este blocată.

Adăugând, totodată ritmul de viaţă, petrecut în cea mai mare parte în spaţii închise, luminate artificial, poate duce, chiar în perioada primăverii şi verii, la o cantitate insuficientă de vitamia D. Şi aşa, ajungem să apelăm la solar. Să nu ne fie teamă să- l folosim. Utilizarea corectă şi rezonabilă ne poate aduce numai beneficii.

 

opalanie_sunmax

Copyright  2011  Sunmax