sunmax_logo
zdrowo

Informaţii generale despre standardul EN 60335-2-27.

Aşa- numitul “noul standard european de bronzare 0,3W/m2” este rezultatul Comisiei Europene, care pe data de 1 octombrie 2008 a aprobat directiva EN 60335-2-27. Aceasta se referă, în cea mai mare măsură, la limitarea radiaţiilor emise de aparatele de bronzat până la nivelul de 0,3W/m2. După o perioadă de tranzacţie de 6 luni, adică de pe 1 aprilie 2009, dispoziţiile noului standard s-au aplicat în toate statele membre UE.

De ce nivelul 0,3W/m2? Aceasta este valoarea maximă a radiaţiilor ultraviolete care se găsesc în condiţii naturale pe pământ. Strict vorbind, aceasta este valoarea de radiaţie la ecuator, la prânz, într- o zi cu cer senin.

Limitarea puterii radiaţiilor aparatelor până la nivelul de 0,3W/m2 duce la rezultatul unei bronzării uşoare date de solar. Un bonz delicat înseamnă un timp prelungit de bronzare- chiar de mai multe ori. Introducerea acestei restricţii este rezultatul îngrijorării faţă de sănătate şi siguranţa celor ce frecventează saloanele de bronzat, precum şi încercarea de a normaliza situaţia acestei industrii care, în ultimul timp, a fost puternic expusă la atacurile mass- media. Reducerea emisiilor de radiaţii UV este constatată, în primul rând, în limitarea emisiilor din gama UVB, care este responsabilă de eritem şi arsuri. Prezentarea noului standard pentru proprietarii saloanelor este o informaţie folositoare, deşi majoritatea dintre ei se tem de consecinţele sale, şi strict vorbind, nemulţumirea clientului faţă de sesiunea prelungită de bronzare şi preţului ridicat. Trebuie accentuat faptul că, din momentul dublării timpului unei sesiuni, preţul nu trebuie să fie de 2 ori mai mare, iar proprietarul salonului nu va ieşi în pierdere cu nimic. Experienţa unor ţări din UE, unde a fost aplicată noua legislaţie, indică faptul că, bronzarea conform noului standard nu i-a descurajat pe clienţi, din contră, i- a convins pe cei indecişi. Proprietarii de saloane, de asemeni, au constatat că astfel de modificări au fost necesare.  Mai ales, pentru că în cele din urmă, putem spune cu încredere că bronzarea la solar este complet în siguranţă.

Informaţiile cuprinse în noul standard, au în vedere şi alte aspecte, nu numai reducerea radiaţiilor UV ale aparatelor de bronzat. Există, de asemeni, informaţii cu privire la instrucţiunile folosirii solarului, bronzării, necesare de a informa clienţii despre riscurile de expunere la radiaţii UV, etc.

A doua parte a normei vorbeşte despre codificare lămpilor UV, valabil pentru producători, începând de la 1 octombrie 2011. Codul lămpii, printre altele, va servi la selectarea lămpilor potrivite cu dispozitivul.

Ceea ce este important şi merită subliniat e că noul standard se aplică tuturor paturilor de solar introduse pe piaţă după 1 aprilie 2009. Fiecare stat, membru UE, este obligat de a normaliza situaţia dispozitivelor deja existente pe piaţă.

 

03

Copyright  2011  Sunmax